Telefon Motorola G8 Power w sieci Nju Mobile na obu kartach SIM jest poza zasięgiem. Nie można się do niego dodzwonić i nie można się nigdzie z niego dodzwonić. W czasie połączenia telefonicznego nie słychać sygnału i telefon z trybu LTE przełącza się w tryb G. Po zakończeniu nieudanego połączenia telefonicznego telefon traci zasięg na powinien czas lub przechodzi w tryb E. Działa komunikacja SMS i internetowa.
W czasie normalnej pracy mam w informacji o telefonie obecną sieć "Orange", typ sieci danych "LTE" lub "LTE+", działającą obsługę połączeń głosowych i typ sieci dla połączeń głosowych "LTE". W czasie nieudanego połączenia bez sygnału mam obecną sieć "Orange", typ sieci danych "Unknown", działającą usługę połączeń głosowych i typ sieci dla połączeń głosowych "GSM". Chwilę po rozłączeniu się nieudanego połączenia mam typ sieci danych "EDGE", działającą usługę połączeń głosowych i typ sieci dla połączeń głosowych "GSM". Po pewnym czasie rozłączenia połączenia telefonicznego mam przez pewien czas lub przez chwilę brak obecnej sieci, typ sieci danych "Unknown", typ sieci dla połączeń głosowych "GSM" i usługę połączeń głosowych "Tylko połączenia alarmowe".
Mam ofertę "nju podstawowy". Kartę SIM mam Orange wymienioną w salonie prawdopodobnie w 2022 roku tuż przed przeniesieniem numeru (507296363) do Nju Mobile. Mam też drugą kartę SIM prawdopodobnie też z 2022 roku, z która jest ten sam problem, której nie chcę używać do dzwonienia, którą używam obecnie awaryjnie i która jest z oferty internetu mobilnego "nju internetowy". Jaki może być problem? Co może powodować problem? Czy mogę i powinienem poprosić Nju Mobile o odblokowanie VoLTE (połączeń głosowych poprzez LTE)?