Masz abonament, na kartę lub internet mobilny ?
Masz subskrypcję lub światłowód ?
to jest odpowiedź na post:
Połączenie z Polski na Słowację? Ile zapłacę, za połączenie z kimś, kto ma numer +48 i znajduje się na słowacji albo innym kraju EU? Jak w Polsce czyli w przypadku karta 19zł (0.39gr / min) i potem bez limitu rozmowa. Bo jak wybieram na stronie nju kraj Polska do Słowacja, to pokazuje 1.90 za połączenie wychodzące. Według mnie to błąd na stronie.
Jeżeli dzwonisz z Polski na nr polski (+48), będący za granicą czyli znajdujący się w roamingu, wtedy płacisz jak za połaczenie krajowe wg. swojej aktualnej taryfy. Np. za darmo, jeśli masz taki pakiet.
Natomiast dzwoniąc z terenu Polski (numeru też polskiego) na jakikolwiek numer zagraniczny, połączenie jest traktowane jako międzynarodowe.
To są zasady ogólne.
Zatem dzwoniąc z Polski (nru +48) na nr też +48, ale znajdujący się akurat w Słowacji, zapłacisz jakby ten nr odbiorcy był w kraju.
Natomiast dzwoniąc tak samo z Polski, nru +48 na nr słowacki (+421) zapłacisz już za połączenie międzynarodowe, zgodnie z cennikiem. Do Słowacji, jak do innych w UE 0.98zł/min w ofercie na abonament, innych nie patrzyłem.
Jeśli chciałeś złożyć reklamację, to nie ten adres, kieruj się w stronę BOK-u. Natomiast jeżeli miałeś zamiar poinformować czytelników forum - OK, przyjąłem do wiadomości.
to jest odpowiedź na post:
<...>
W NJU z tego co udało mi się sprawdzić informacja taka nie jest nigdzie podana jednoznacznie.
Jest podane, że rozmowy przekierowywane będą rozliczane według opłaty takiej, jakbyśmy na docelowy numer dzwonili, ale nie jest do końca uściślone, że opłat ta nie nalicza się w ramach abonamentowego nolimitu, tylko opłata jest naliczana oddzielnie.
<span id="docs-internal-guid-318d3422-7fff-2e39-6030-0632e52501cf">Nie zamierzam tu być adwokatem Nju, ale zajrzyj do regulaminu swojej usługi (zobacz w swoje Usługi na koncie), dzięki której nie płacisz więcej powyżej limitu. U mnie jest to bez limitu za 29zł . W punkcie 6.1 wyrażnie napisano:
<font color="#00273f">
</font>Limit wydatków 29 zł nie może być wykorzystany na połączenia z numerami specjalnymi, 501 80 8080, *888, 501 800 800, z numerami skróconymi *610, *620, *630, z infoliniami, w tym w szczególności z zakresu numeracji 0-0800 000 000 ? 800 999 999, przekierowanie połączeń, rozmowy na koszt odbiorcy, połączenia międzynarodowe, połączenia w roamingu poza Strefą 1, rozmowy o podwyższonej opłacie (tzw. ?Rozmowy Premium?) oraz na wideorozmowy, za które opłaty naliczane są zgodnie z Cennikiem.
Wytłuszczenie moje. Link tutaj:
http://www.njumobile.pl/b/articles/regulaminy/Regulamin_uslugi_bez_limitu_29_zl_w_ofercie_nju_na_abonament_12122018.pdf
<span id="docs-internal-guid-1d000f9a-7fff-3623-774b-b10eae0eb408">Co do reklamacji ""w wyniku braku świadomości"" - ciekaw jestem jak się to zakończy. Dodam, że już ładnych parę lat temu miałem taką sytuację: wysłałem kilka SMS-ów premium, w dodatku zawierających polskie ogonki. Przez to dozwolona ilość znaków została przekroczona, SMS-y podzielone i rzecz jasna liczone podwójnie (właściwie wysyłała moja piękniejsza połowa, ale ok, i tak było na mnie, ja musiałem odkręcać ;-) Złożyłem reklamację i Nju wyjąśniło jaka była przyczyna podwójnego naliczenia oraz z własnej inicjatywy mi te nadmiarowe SMS-y zbonifikowało, chociaż wina była po mojej stronie. Kwota była co prawda rzędu kilkunastu złotych, jednak bardzo miły gest w kierunku klienta, którym jestem do dziś ;-)
<span id="docs-internal-guid-c6ae776c-7fff-5ae4-fdc9-ab8f654c01f2">Jeśli dobrze zrozumiałem: przekierowałeś połączenia przychodzące na nr Nju na nr Play.
O ile pamiętam przekierowania NIE są objęte darmowym pakietem. Są normalnie płatne zgodnie z cennikiem. W przypadku połączeń do Play, jak do każdej innej krajowej sieci komórkowej czy stacjonarnej - 0,19zł/min. Zatem jeśli ktoś zadzwoni na Twój nr Nju, który jest przekierowany na nr Play(czy dowolnej innej sieci), koszty przekierowania Nju->Play poniesiesz Ty. Tutaj cennik dla abonamentu, patrz również adnotacja dla kosztów przekierowań.
https://www.njumobile.pl/b/articles/cennik/Cennik_uslug_w_ofercie_nju_na_abonament_28022024.pdf
Poza tym w Nju nawet połączenia/usługi objęte darmowym pakietem są płatne zgodnie z cennikiem, do momentu osiągnięcia kwoty limitu (18zł w Twoim przypadku). Dlatego połączenia wykonywane z nru Nju na którym masz założone przekierowanie na ten nr Play (?docelowy?) mogą być widoczne na rachunku szczegółowym jako płatne (i oznaczone jako ?all?). Aczkolwiek po przekroczeniu wspomnianej kwoty powinny IMO już być darmowe.
ALE: to jest forum użytkowników, ja też jestem tylko zwykłym juzerem nie zawsze nieomylnym ;-) . Najlepiej poproś o wyjaśnienie BOK - telefonicznie, przez czat czy zgłoszeniem przez stronę ze swojego konta.
Na pewno każda opinia będzie cenna i przydatna. Powodzenia w zmaganiu z molochem ;-)