profil na forum

nick
gość1652102292581
nowicjusz

moje ostatnie

Dlaczego usługa przekierowania nalicza dodatkowy koszt?

(2025-05-07 01:08 w wątku Dlaczego usługa przekierowania nalicza dodatkowy koszt?)

Dziękuję bardzo za pomoc!

Na początku trochę zgłupiałem, ale już wszystko wiem :)

NJU nalicza dodatkowo opłatę (do abonamentu) za usługę przekierowywania połączeń przychodzących na wskazany numer,  tak jakbyśmy płacili oddzielnie za dzwonienie na ten numer, zgodnie z aktualnym ogólnym cennikiem.

A więc jeśli przekierowujemy rozmowy na dowolny inny numer polskiego operatora komórkowego, to zostanie naliczona opłata zgodna z czasem tych połączeń, a więc (o ile coś nie pogmatwałem) według stawki 19 groszy za minutę połączenia (z rozliczaniem sekundowym).

Opłata ta jest więc naliczana za (przekierowywane na wskazany inny numer) rozmowy przychodzące.
Jest naliczana po standardowej stawce dla rozmów wychodzących, niezależnie od tego, że w abonamencie mamy rozmowy nolimit.
Obydwie te cechy czynią tą opłatę bardzo nieintuicyjną :/

Z tego co udało mi się doczytać, identycznie przekierowywanie rozmów rozlicza Orange w abonamencie.
Z tym że w Orange wygląda na to, że regulaminy precyzują ten przypadek i zaznaczają, że przekierowywane rozmowy nie wchodzą w zakres rozliczeń nolimit (czyli precyzują one, że za przekierowywane rozmowy będziemy musieli dodatkowo zapłacić).
W NJU z tego co udało mi się sprawdzić informacja taka nie jest nigdzie podana jednoznacznie.
Jest podane, że rozmowy przekierowywane będą rozliczane według opłaty takiej, jakbyśmy na docelowy numer dzwonili, ale nie jest do końca uściślone, że opłat ta nie nalicza się w ramach abonamentowego nolimitu, tylko opłata jest naliczana oddzielnie.

Chat NJU zajmuje się tylko komunikacją o ofercie, na infolinii z kolei dostałem informację, że w opisanym przypadku warto wysłać zgłoszenie reklamacyjne, aby z powodu braku świadomości naliczania kosztów opłata za przekierowanie została anulowana z otrzymanej faktury. Teraz zaczekam na odpowiedź na reklamację, natomiast usługę przekierowywania oczywiście już wyłączyłem (bo nie chcę więcej dodatkowych kosztów :)).

ta odpowiedź była przydatna
dla 1 osób
Komunikat o cookies